Sådan kan du lindre dine smerter

Det at have smerter i kroppen eller i sindet kan være altoverskyggende i hverdagen. Man har ingen energi til noget, har ikke overskud til at være social og har mest af alt bare lyst til at ligge i sengen. Dette er selvfølgelig ikke optimalt, hvis det sker over længere tid. Hverdagen i dag kræver, at vi er på arbejde, er fysisk aktive, er sociale, gør rent, laver sund mad og meget mere. 

Men hvordan finder man overskuddet til det, når alt i kroppen bare gør ondt? Du kan her læse mere om, hvordan du kan lindre dine smerter, hvis du er så uheldig at leve med dem i din hverdag. 

Balance mellem hvile og aktivitet

I mange tilfælde er fysisk aktivitet et godt værktøj mod smerter. Det at få rørt kroppen virker mod ømhed og smerter, og så sætter det gang i hele kroppens kredsløb. Men det er vigtigt, at man ikke overanstrenger sin krop, da det blot vil gøre smerterne værre. Derfor gælder det om at finde balancen mellem hvile og aktivitet. 

Døjer du især med smerter grundet rygsammenfald, er det ekstremt vigtigt, at du bruger sengeleje og hvile som en del af din smertebehandling. Her er det ligeledes nødvendigt at lære konkrete stillinger, som er gode at ligge i. På denne måde kan du nemlig aflaste din smerte. Herefter skal du lære balancen mellem at være oppe og aktiv, samt at lægge dig ned, når smerterne igen melder sig. 

Svømning og fysioterapeutisk træning er godt

God træning er altafgørende. Men det er også altafgørende, at du ikke bare tonser afsted i et fitnesscenter, hvis dine smerter og lidelser ikke tillader dig det. Gode træningsformer ved smerter er svømning i varmtvandsbassin samt fysioterapeutisk træning.

Svømning i varmt vand skåner dine led og muskler under træningen. Ved fysioterapeutisk træning udarbejder fysioterapeuten de træningsøvelser, der bedst passer til dig. 

Varmepakninger og smertestillende medicin

Er smerten ikke til at holde ud, skal du selvfølgelig tage affære. Der er ingen, der skal gå rundt og have ondt i hverdagen. Du kan f.eks. anvende varmepakninger eller smertestillende medicin. Varmepakninger er en fordel ved stivhed og smerter i væv og muskler. Varmen fra varmepakningen vil give større smidighed og blodgennemstrømning, hvilket lindrer ubehaget.

Basismedicinering af smerter er paracetamol. Dette kombineres ofte med morfinpræparater eller morfinlignende præparater. Dog er der bivirkninger forbundet med smertestillende medicin, og derfor søger mange mod andre alternativer såsom cannabisolie.

Cannabisolie er også blevet et mere og mere brugt produkt i forbindelse med smerter. Olien lindrer både fysiske og psykiske smerter, og så er det helt lovligt at bruge som medicinmiddel. Du kan læse mere om cannabisolien her. 

Forfatter: Kasper

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *